SUSHI for dummies!
ALLA kan göra sushi

Receptet är aningen modifierat sedan dess och VÄLDIGT ofta vill någon ha det så nu lägger jag ut det här. Ni som inte provat göra egen sushi ska veta att det absolut inte är svårt - och det är sjukt mycket billigare! Framför allt är det SÅ mycket godare att göra själv - i allafall om du använder detta recept :-)
Du behöver en bambuplatta (finns på ICA) eller en silikonplatta
2 personer - EXAKT 2 Sjögräsrullar (Nori) och 6 bollar (Nigri)
2 dl ris (Man använder oftast särskilt sushiris men jag använder ALLTID grötris för det blir exakt lika o är billigare)
4 dl vatten
2,5 msk risvinäger
1,5 msk socker (honung ger annars god smak o är nyttigare)
1,5 tsk salt
Min favoritfyllning
Sjögräsblad
1 avocado - i stavar/bitar
en stump gurka - skalad o i stavar
½ laxfilé - måste vara från chark och du kan få den skivat för liten extra kostnad (ska gärna ha varit fryst i 48 timmar om man är osäker på färskhet)! Om du är känslig för att äta rå fisk kan du byta ut mot KALLrökt lax i skivor - jättegott!
wasabi
skalade räkor
purjolök - några strimlor räcker
Gör så här:
Skölj riset i kallt vatten tills vattnet är klart
Koka upp under lock o låt koka i 5 minuter
stäng av värmen (har du induktionshäll sätter du ner till lägsta) och låt kastrullen stå kvar i 15 minuter
värm risvinäger och se till att sockret o saltet löser upp sig i detta
droppa över o rör försiktigt runt i riset
ta av från plattan - lägg en handduk mellan lock o kastrumm o låt stå i 15 minuter
Låt svalna tills det är "fingervarmt" (sjögräset skrynklar i hop sig om riset är för varmt och fyllningen blir sladdrig)
Lägg ett sjögräsblad med den blanka sidan nedåt och börja trycka ut ris med rena fuktade händer. (ha gärna en skål kallt vatten bredvid att fukta med så fastnar inte riset så lätt på fingrarna)

Lämna en cm ungefär högst upp utan ris. Se till att riset är jämnt fördelat över bladet och att det gr ända ut i kanterna ordentligt.
Dra en tunn sträng med wasabi med tummen tvärs över riset och tryck lätt så det blir en skåra

Lägg på fyllning. Mängden nedan är lagom

Ta tag i rullens nedre del och rulla den över fyllningen. Tryck till hela rullen i fogen där rullen och fyllningen möts, så att fyllningen kläms in i rullen. Ta hjälp av bambumattan hela tiden.

Lyft bamburullen.

Fukta bladet där du lämnade det utan ris.
Rulla med hjälp av bambumattan och släta till skarven med lite vatten

Klart! Nu har du första rullen klar! Gör en likadan till med den fyllning du föredrar. Bli inte ledsen om inte rullarna blir snygga direkt. Du lär dig snabbt att det är viktigt att vara noggrann när man lägger på riset och mängden med fyllning. Handlaget fixar du snart som ett proffs!
Nu är det dags att göra "bollarna". De kan du göra för hand men jag föredrar att göra "ägg" mellan två skedar. Fukta skedarna och forma lagon stora ägg.

Stryk på wasabi

Lägg på tunna skivor av lax

Skär upp rullarna med fuktig kniv

KLART!

Servera med syltad ingefära, wasabi utrört i japansk soya (gjord av soyabönor - kinesisk är gjord av champinjoner och smakar inte alls likadant o passar INTE sushi)
Kommentarer
Trackback